NAARDEN - Bedrijven kopen of huren de laatste tijd rookcabines. De Europese marktleider Smoke Free Systems heeft er al vierhonderd in Nederland staan. Vorig jaar waren dat er nog 150. De onderneming verwacht er voor het einde van het jaar nog eens 150 te verkopen. "Dat is enorm veel", zei een woordvoerder dinsdag.

Het bedrijfsleven loopt zo vooruit op de invoering van de Tabakswet op 1 januari. Die bepaalt dat de werkplekken dan rookvrij moeten zijn.

Werknemers die graag een rokertje willen opsteken, kunnen in de cabine terecht. Een afzuigsysteem zorgt ervoor dat collega's geen last hebben van rook. De op abri's lijkende cabines kosten gemiddeld 10.000 euro per stuk, aldus de woordvoerder van Smoke Free Systems.

Bedrijven zien nu in dat meeroken grote gevolgen kan hebben, verklaarde de zegsman. Bovendien dwingt de Tabakswet hun om maatregelen te nemen. De laatste tijd zijn vooral ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf overgegaan tot de aanschaf van een rookcabine. Grotere bedrijven waren al zeker een jaar bezig om roken op de werkvloer te beperken, aldus Smoke Free Systems.

Volgens de woordvoerder is een rookcabine een grote investering, maar verdient die zich vanzelf terug. "Werknemers hoeven bijvoorbeeld niet meer helemaal naar buiten te lopen om een sigaret op te steken. Daardoor hebben ze meer tijd om te werken."