DEN HAAG - Het nieuwe kabinet moet het mogelijk maken dat ondernemers geld kunnen investeren in ziekenhuizen. Voorzitter Roelf de Boer van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft hiervoor donderdag gepleit.

De Boer was een van de sprekers op een congres over de gezondheidszorg in Den Haag. De ondernemers moeten ook winst op hun investering kunnen maken, vindt hij.

Het huidige demissionaire kabinet was absoluut tegen het inschakelen van investeerders in de ziekenhuiszorg.

Het gevaar zou bestaan dat ondernemers te veel winst aan de ziekenhuizen zouden onttrekken, geld dat afkomstig is van alle Nederlanders die zorgpremies betalen.

Cowboys

De Boer is niet bang dat 'cowboys' er met de poen vandoor gaan. ''Er zijn genoeg veiligheidskleppen en zekerheden in te bouwen om dat te voorkomen.''

Volgens hem werken ziekenhuizen in Spanje en Duitsland al jaren met externe investeerders en loopt dat systeem uitstekend.

Groot voordeel

Hij noemt als groot voordeel dat ziekenhuizen meer budget tot hun beschikking krijgen. ''En daar kunnen ze dan bijvoorbeeld modernere apparatuur van kopen of meer onderzoek mee doen naar nieuwe behandelingen.''

Als er een kabinet komt waarin de VVD zitting heeft en de PVV steun aan geeft, zijn de kansen groot dat het bedrijfsleven in de ziekenhuizen kan gaan stappen, zegt De Boer.