AMSTERDAM - Huishoudens gaan de komende jaren gemiddeld 2500 euro per jaar inleveren, oftewel zo'n 200 euro per maand.

Dat concludeert de ING Budgetbarometer donderdag op basis van genoemde bedragen in de Miljoenennota en de bezuinigingen die er in de komende kabinetsperiode lijken aan te komen.

"Het gaat om een gemiddeld bedrag per huishouden", licht ING-econoom Charles Kalshoven toe. "Een ambtenaar die wordt ontslagen gaat er meer op achteruit, maar iedereen in Nederland zal de komende vier jaar in een of andere vorm bijdragen aan de aangekondigde 18 miljard euro aan bezuinigingen."

Aankopen

Bij een inkomensachteruitgang richten huishoudens zich vooral op het doen van minder aankopen en niet zozeer in aankopen tegen een lagere prijs. Een meerderheid (60 procent) koopt bijvoorbeeld liever minder dan goedkopere kleding.

Bij vakanties is het omgekeerd, daarbij zoekt 43 procent het in een wat minder prijzige bestemming, terwijl slechts een derde minder vaak op vakantie zou gaan. Een op de tien zou minder lang gaan.

Somberder

Consumenten zijn dit kwartaal somberder geworden over hun financiële situatie. Zo verwacht 17 procent van de Nederlanders over drie maanden moeilijker de eindjes aan elkaar te kunnen knopen dan nu het geval is. Zeven procent denkt dan echter juist gemakkelijker te kunnen rondkomen.

Jongere huishoudens, met een hoofdkostwinner tussen de 25 en 35 jaar, zijn het meest optimistisch. Huishoudens die een gepensioneerde kostwinner hebben zien het het somberst in. Daarbij zouden de perikelen rond pensioenfondsen wel eens een rol kunnen spelen, zo denkt ING.

Vaste lasten

Huishoudens die meer moeite hebben om rond te komen, wijzen stijgende prijzen en hogere vaste lasten aan als de belangrijkste oorzaken.

"De lonen houden de prijsstijgingen niet bij. In augustus waren de cao-lonen 1,2 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl de prijzen met 1,5 procent toenamen", verklaart ING-econoom Charles Kalshoven. "Werknemers voelen de recessie van vorig jaar nu met vertraging in hun portemonnee." Ook hebben mensen te maken met hogere energietarieven.

Een lichtpuntje is te vinden in het feit dat de loonmatiging bijdraagt aan de creatie van nieuwe banen. Zo waren in juli 34.000 meer mensen aan het werk dan in maart. Werklozen die weer aan de slag gaan, zien hun koopkracht meestal fors toenemen.