LONDEN - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft het afgelopen boekjaar de winst flink zien dalen. De prijsvechter is voorzichtig optimistisch over het lopende boekjaar, dat 1 oktober is begonnen.

EasyJet maakte dinsdag bekend dat het in het vorige boekjaar een winst voor belasting van 52 miljoen pond (75,1 miljoen euro) heeft geboekt, 28 procent minder dan in het voorgaande boekjaar. De maatschappij wijt de winstdaling aan de oorlog in Irak, een versnelde waardevermindering van zijn vliegtuigen en een aantal eenmalige lasten.

Het resultaat komt overeen met de verwachtingen van analisten. De omzet steeg 69 procent naar 932 miljoen pond (1,35 miljard euro). Deze groei weerspiegelt de stijging van het aantal vluchten van easyJet. Er kwamen 21 routes bij, terwijl de vliegtuigen goed bezet bleven. De luchtvaartmaatschappij wist de bezettingsgraad op procent te houden. EasyJet heeft nu binnen Europa 109 routes tussen 38 luchthavens. Het aantal passagiers steeg met 79 procent naar 20,3 miljoen.

De prijsvechter nam vorig jaar concurrent Go van British Airways over. De integratie van de Go-vloot kostte minder dan verwacht. Het niet doorgaan van de overname van Deutsche BA, een ander dochterbedrijf van British Airways, leverde wel een schadepost op. In het lopende boekjaar streeft easyJet ernaar de vervoerscapaciteit met 20 procent te laten groeien.