RIJSWIJK - De omzet van de Nederlandse industrie is in december vorig jaar gedaald met 11 procent, vergeleken met dezelfde maand in 2000. Bijna de helft van deze afname wordt veroorzaakt door de 4 procent lagere afzetprijzen van industriële producten. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

De binnenlandse verkopen zakten met 11 procent. De industriële export ging met 10 procent naar beneden.

Op jaarbasis bedroeg de industriële omzet in 2001 172 miljard euro. Het lukte daarmee maar net om de recordomzet van 2000 te evenaren, zegt het CBS in haar toelichting. In 2000 steeg de industriële omzet nog met 14 procent.

Kijkend naar heel 2001 nam de omzetgroei in het eerste halfjaar af om vervolgens vanaf het derde kwartaal met 2 procent in de min te raken. In het vierde kwartaal daalde de omzet met 8 procent.

De grootste omzetdaling komt voor rekening van de aardolie- en chemische industrie. Ook de metaal-, elektro- en transportmiddelenindustrie boekte minder omzet. Daarentegen wist de voedings- en genotmiddelenindustrie juist meer verkopen te realiseren.

Die afnemende groei en daling van de omzet deden zich volgens het CBS zowel voor op de binnen- als de buitenlandse markt. Veroorzakers zijn de afzetprijzen die sinds mei almaar lager worden. Het prijspeil van grondstoffen en halffabrikaten die de industrie verbruikt, is echter nog iets sterker gedaald. In 2000 vertoonden de afzet- en verbruiksprijzen juist een stijging.