EINDHOVEN - Elektronicaconcern Philips gaat enkele miljoenen chips leveren voor een nieuw elektronisch betaalsysteem in het openbaar vervoer. Dit nieuwe systeem gaat vanaf september volgend jaar proefdraaien in de metro's in Rotterdam. In 2007 moeten de chipkaartjes voor het OV in heel Nederland zijn ingevoerd.

Philips doet geen uitspraken over het bedrag dat met de opdracht is gemoeid, zo liet het concern dinsdag weten. Trans Link Systems (TLS), een gezamenlijk initiatief van de vijf grootste vervoersbedrijven in Nederland, heeft de onderneming de opdracht gegund.

Het gesloten vervoerssysteem voor het complete openbaar vervoer wordt in opdracht van TLS ontwikkeld door East-West, een consortium waar onder meer Accenture (een Amerikaans adviesbureau) en Viales (een dochter van bouwbedrijf Volker Wessels Stevin) in zitten. Het systeem houdt in dat iedereen een kaart krijgt voor alle openbaar vervoer. Speciale poortjes herkennen de OV-chipkaarten. Op die manier zijn treinkaarten en strippenkaarten overbodig.