AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs ging maandagmorgen aarzelend van start. Van veel opwinding was geen sprake. Na een vrijwel neutrale opening stond de AEX-index na ongeveer een uur handel 0,36 procent lager, net onder de 500-puntengrens.

Bekijk video

Bij de MidKap-index, de graadmeter van middelgrote fondsen, was het beel niet veel anders. Ook hier weinig beweging, hetgeen resulteerde in een fractionele stijging van 0,04 procent op 484,68 punten.

Bierbrouwer Heineken was op het Damrak de grootste stijger onder de hoofdfondsen, met een plus van 1,5 procent. Aegon volgde met een koerswinst van rond de 1 procent. De koerswinst van een handvol andere winnaars lag beneden de 1 procent.

De verliezers waren talrijker, waarbij vooral technologiefondsen slecht presteerden. Onderaan bungelde kabelbedrijf UPC dat binnenkort uit de indices verdwijnt en een roemloze notering wacht elders op de beurs. Het fonds daalde opnieuw fors, met 8,6 procent.

Op de lokale markt verloor softwareontwikkelaar Hitt bijna 1,5 procent, nadat het voorbeurs een verdubbeling van de omzet en de nettowinst uit gewone bedrijfsoefening had gemeld.

De stemming op de Europese beurzen was een afspiegeling van die op Wall Street van vrijdag. Toen ging zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq-beurs naar beneden. De beurs van Londen was 0,75 procent lager. De luchtvaartmatschappij British Airways, die maandag kwartaalverliezen meldde, was dik 3 procent lager.

De beurs van Parijs verloor 0,9 procent. In Frankfurt liet de beursindex een verlies van 1,1 procent zien. De beleggers beginnen zich naar aanleiding van de crisis bij het Amerikaanse Enron zorgen te maken over de betrouwbaarheid van de financiële verslagglegging bij het bedrijfsleven.

De euro stond maandagmorgen op 0,8620 dollar. Dat was wat hoger dan de 0,88605 dollar van afgelopen vrijdag bij het slot van de handel. Tegenover het pond sterling deed de euro 0,6080, even veel als eind vorige week.