De banken en wisselkantoren blijven maandag en dinsdag dicht om een stormloop op tegoeden te voorkomen

BUENOS AIRES - Argentinië geeft de koers van de peso volledig vrij en versoepelt de beperkingen voor het opnemen van banktegoeden. Dat heeft minister van Economische Zaken, Jorge Remes Lenicov, zondag bekendgemaakt bij de presentatie van maatregelen om het land uit de financiële crisis te halen. Zowel de burgers als de banken moeten bloeden.

De banken en wisselkantoren blijven maandag en dinsdag dicht om een stormloop op tegoeden te voorkomen. Dat heeft te maken met de uitspraak van het hooggerechtshof in Buenos Aires van afgelopen vrijdag, dat de begin december afgekondigde beperkingen voor het opnemen van banktegoeden in strijd met de grondwet zijn. Minister Lenicov noemde die uitspraak onverantwoordelijk.

Vanaf woensdag zal koers van de peso vrij zweven tegenover de dollar. Sinds begin januari zijn er twee koersen: een officiële van 1,40 peso per dollar voor internationale handelstransacties en een op de valutamarkt bepaalde vrije koers voor het overige financiële verkeer (afgelopen vrijdag 2,10 peso per dollar). Daarvoor was de peso tien jaar gekoppeld aan de dollar in een verhouding van 1 op 1.

Volgens Lenicov is het mogelijk de peso vrij te laten doordat de centrale bank over 14 miljard dollar aan deviezenreserves beschikt. Bovendien wordt over 2002 een overschot op de handelsbalans verwacht van 12 miljard dollar.

De Argentijnen kunnen voortaan vrij beschikken over salarisrekeningen bij banken. Tot nu toe mocht maximaal 1500 peso per maand worden opgenomen. Alle banktegoeden in dollars worden in pesos omgezet tegen de nu nog geldende officiële koers van 1,40 peso per dollar. Dat kost de burgers geld. Maar schulden in dollars bij banken worden omgezet in pesos in een verhouding 1 op 1. Dat levert de banken stroppen op. In beide gevallen vindt indexering voor de inflatie plaats.

Minister Lenicov komt dinsdag met een strakke begroting voor dit jaar. Die zal een tekort vertonen van 3 miljard peso tegen 10 miljard peso in 2001. De begroting moet samen met het vrijgeven van de peso resulteren in nieuwe financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Argentinië wil deze week onderhandelingen met het fonds beginnen en denkt die binnen drie à vier weken te kunnen afronden. Daarna wil het land praten met andere schuldeisers, aldus Lenicov.

Argentinië heeft een buitenlandse schuld van ruim 140 miljard dollar. "Het is niet zo dat we onze schuldverplichtingen niet meer willen nakomen, maar in de huidige situatie kunnen we het niet", verklaarde Lenicov.

Argentinië kampt al vier jaar met een economische recessie. Lenicov erkende dat zijn plannen dit jaar nog niet voor een herstel van de economie zullen zorgen. Wel zullen ze helpen de achteruitgang af te remmen. Voor dit jaar verwacht de minister desondanks een verdere krimp van de economie met 5 procent.