AMSTELVEEN - De topman van de geplaagde Wessanen-dochter Tree of Life, Rick Thorne, gaat op eigen verzoek met pensioen. Dat heeft het voedingsconcern maandag bekendgemaakt. Thorne (55) vertrekt zodra een opvolger is gevonden. Hij verlaat dan ook de concerndirectie van Wessanen.

Volgens een woordvoerder van Wessanen vertrekt Thorne uit "persoonlijke overwegingen". Wessanen maakte dit bekend enkele dagen voordat het vrijdag met kwartaalcijfers naar buiten komt. Dan hoopt het concern ook de uitkomsten van een intern onderzoek naar Tree of Life te kunnen presenteren.

Het concern bekijkt vooral vorderingen en voorraden in de boekhouding bij de Amerikaanse groothandelsdochter. Dat zou ertoe kunnen leiden dat resultaten uit het verleden worden aangepast, waarschuwde Wessanen-topman A. Veenhof in augustus.

Tree of Life draait daarnaast met verlies. Het bedrijf schrapte onlangs een groot contract met de Amerikaanse keten Wild Oats. Dat kost Wessanen 150 miljoen euro aan omzet, maar beperkt het verlies. Wessanen was al bezig in de kosten bij de dochter te snijden. Daardoor verdwenen in mei driehonderd banen.

Thorne heeft meer dan twintig jaar voor Tree of Life gewerkt. De laatste zeven jaar was hij lid van de concerndirectie van Wessanen.

Wessanen maakte maandag verder bekend dat N. Onkenhout het vierde lid van de concerndirectie wordt. Hij wordt verantwoordelijk voor alle Europese activiteiten. Onkenhout heeft eerder gewerkt voor de fabrikant van voedings- en verzorgingsproducten Procter & Gamble en voor de divisie huishoudelijke apparaten van Philips.