DE BILT - Grontmij snijdt verder in de organisatie. Het advies- en ingenieursbureau wil in 2004 en 2005 het aantal werknemers met circa 235 verminderen tot ongeveer 4000. Deze ontslagronde komt bovenop de reorganisatie die Grontmij eerder aankondigde. Daardoor verliezen circa 250 medewerkers dit jaar hun baan.

Dat heeft Grontmij maandag bekendgemaakt. Het bureau heeft voor de reorganisatie een voorziening getroffen van 13,5 miljoen euro voor belastingen. "Netto betekent dit ongeveer een kostenpost van miljoen euro", aldus een woordvoerder van Grontmij.

Volgens de zegsman bleek tijdens de eerste reorganisatie, die dit jaar wordt afgerond, dat Grontmij de organisatiestructuur moet aanpassen. "Zo kennen we nu 45 vestigingen. Die worden terugebracht tot zeven hoofdkantoren, waarbij we minimaal in elke provincie een locatie openhouden", stelde hij. Hierdoor zullen vooral veel administratieve functies en managers verdwijnen.

De reorganisatie gaat gepaard met 35 ontslagen op het hoofdkantoor. Honderd medewerkers verliezen hun baan op andere vestigingen. Verder worden twee ingenieursdivisies, Advies & Techniek en Bouw & Installaties, geïntegreerd. Minimaal honderd managers en medewerkers gaan daardoor van de loonlijst.

De reorganisatie moet vanaf 2005 jaarlijks een kostenbesparing opleveren van 15 miljoen tot 20 miljoen euro. Volgend jaar moet deze besparing al voor ongeveer de helft zijn gerealiseerd.

Grontmij handhaaft de winstverwachting, die het tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers heeft uitsproken. Het bureau gaat ervan uit dat het nettoresultaat in 2003 40 tot 45 procent lager uitvalt dan een jaar eerder. Verder meldt het bedrijf dat de verkoop van het belang in Q-Park, dat parkeeraccomodaties ontwikkelt en beheert, een belastingvrije boekwinst zal opleveren van 6 miljoen euro.