WOERDEN - De hete zomer heeft het Nederlandse bedrijfsleven tientallen miljoenen euro's gekost. De ondernemingen konden minder produceren, omdat zij geen koelwater warmer dan 30 graden Celsius mochten lozen. Door de hitte was de temperatuur van het rivierwater dat zij voor het koelen gebruiken al flink opgelopen.

Dat heeft een woordvoerder van VEMW, de belangenbehartiger van zakelijke energieverbruikers, maandag gezegd. Investeringen in allerlei noodvoorzieningen om de temperatuur van het koelwater omlaag te krijgen, kostten het bedrijfsleven ook handenvol geld, aldus de zegsman.

Vooral de chemie, de staalverwerkende en voedingsmiddelenindustrie hebben veel schade geleden, stelt VEMW. Ook producenten van elektriciteit hadden last van de hitte. Ze hadden te maken met productiebeperkingen, omdat ze niet over voldoende koelwater konden beschikken.

VEMW wil dat de overheid de lozingseis loslaat. In plaats daarvan moet er per locatie worden gekeken welke gevolgen warm koelwater heeft op het milieu. "Voor een haven kunnen andere eisen gelden dan een kanaal, omdat daar minder vissen zwemmen", zei de woordvoerder.