PARIJS - Het pretpark Euro Disney bij Parijs, dat al enige tijd in financiële moeilijkheden zit, heeft in het eind september afgesloten boekjaar 2002/2003 fors meer verlies geleden dan in het boekjaar ervoor. Het negatieve saldo liep met bijna 70 procent op tot 56 miljoen euro netto.

Het park ondervond problemen door de achteruitgang in het Europese toerisme, door stakingen en werkonderbrekingen in Frankrijk en door de economische tegenwind. De omzet verminderde met 2,1 procent tot 1,05 miljard euro.

Euro Disney sprak maandag bij de bekendmaking van de jaarcijfers van een teleurstellende omzet, hogere kosten in verband met de ingebruikneming van het Walt Disney Studios Park en meer advertentiekosten. Daar stond tegenover dat het bedrijf minder vergoedingen hoefde af te dragen aan de Amerikaanse Walt Disney Corporation, die de aanleg van het park mede heeft gefinancierd.

Die lagere vergoedingen houden verband met de financiële problemen. Euro Disney heeft van zijn schuldeisers tot eind maart de tijd gekregen orde op zaken te stellen. Als er tot die tijd geen oplossing is gevonden, zou de onderneming niet meer aan al haar verplichtingen kunnen voldoen.