AMSTERDAM - Als pensioenfondsen die er slecht voorstaan kortingsmaatregelen te ver voor zich uit schuiven, zijn het uiteindelijk de jongere generaties die de rekening betalen.

Dat stelt Joanne Kellermann, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder heeft de pensioenfondsen dan ook geadviseerd om de inzet van noodmaatregelen niet te lang uit te stellen.

DNB is momenteel met veertien fondsen in gesprek over kortingsmaatregelen die mogelijk begin volgend jaar aan de orde zijn.

Naast het lijstje van veertien zijn er nog veel andere fondsen die er financieel matig voorstaan. Zij hebben tot april 2012 de tijd om maatregelen te nemen zoals korten. DNB adviseert de pensioenfondsen om niet tot die datum te wachten.

Onrust

Kellermann zegt de ontstane onrust over korten te begrijpen. Maar zij ziet het als de taak van DNB om de jongere en toekomstige generaties te beschermen tegen oplopende tekorten. Zonder aanpassingen worden de risico's onevenredig op hen afgewenteld.

''De belangen van alle deelnemers in het pensioenfonds zijn weer te geven als één groot vat'', legt Kellermann uit.

''Als je uit het vat wat extra vloeistof haalt voor de ouderen, zakt het peil in het vat. Voor de overige belanghebbenden in dat vat blijft dan minder over.''