AMSTERDAM – V&D en La Place zijn verkocht aan de investeringsmaatschappij Sun European. Dat maakt de huidige eigenaar, Maxeda, dinsdag bekend.

“Na het uitvoerig bestuderen van alle strategische opties is het management van zowel Maxeda als V&D/La Place ervan overtuigd dat Sun European de beste mogelijkheden biedt voor het voortzetten van de groeistrategie”, zo laten de partijen weten.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door vakbonden en mededingingsautoriteiten en zal naar verwachting in november worden afgerond.

Omzet

Maxeda, in handen van een consortium van private equity partijen zette V&D en het bijbehorende restaurant een paar maanden geleden in de etalage.

Alle modeketens van Maxeda, naast V&D zijn dat De Bijenkorf, M&S Mode en Hünkemöller, waren in de eerste zes maanden van dit jaar goed voor een omzet van 833 miljoen euro en een bedrijfsresultaat 48 miljoen euro.

Maxeda geeft de resultaten van de afzonderlijke winkelketens niet vrij.

FNV

FNV Bondgenoten is ''redelijk optimistisch'' over de verkoop van V&D. Dat zegt vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg in een reactie. De vakbond uitte onlangs nog zorgen over de toekomst van het warenhuis.

''Er komt nu een club met geld binnen. Dat is goed want V&D heeft investeringen nodig. Sun wil investeren en ziet het businessplan van V&D zitten'', zo merkte Van der Ploeg op.

Op korte- tot middellange termijn ontstaan daardoor meer zekerheden over behoud van werkgelegenheid, aldus de bestuurder, die op het vlak van banen spreekt van ''gematigd optimisme''. 

FNV Bondgenoten, dat nog geen contact heeft gehad met Sun, wil ''snel rond de tafel''.