AMSTERDAM - Een nachtje in een hotel is in het tweede kwartaal van dit jaar duurder geworden. Wereldwijd stegen de prijzen met 2 procent vergeleken met dezelfde periode in 2009.

In Nederland steeg de gemiddelde prijs voor een hotelkamer in het tweede kwartaal met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dit blijkt uit de hotelprijzenindex van boekingssite hotels.com. Het is voor het eerst in bijna twee jaar dat de prijzen weer omhooggaan. Ondanks de stijging ligt de prijs nog altijd lager dan bij de start van de index in 2004. Vooral in 2009 zakten de prijzen ver terug.

Amsterdam duurste stad

Amsterdam was in het tweede kwartaal de duurste stad van Nederland. Gasten betaalden gemiddeld 115 euro voor een hotelkamer, 7 procent meer dan een jaar eerder. Utrecht en Leiden staan met gemiddelde prijzen van respectievelijk 112 en 110 euro op de tweede en derde plaats.

In Den Haag, vorig jaar nog de duurste stad van Nederland, zakte de prijs met 6 procent naar gemiddeld 109 euro per overnachting. Den Haag, Breda en Groningen waren de enige Nederlandse steden waar de prijzen daalden.

Monte Carlo

Monte Carlo is de duurste bestemming ter wereld. Een nacht in een hotel kost daar gemiddeld 180 euro.

Topman David Roche van Hotels.com spreekt naar aanleiding van de prijsstijging ''van de eerste tekenen van herstel''. Maar het is volgens hem wel een ''grillig herstel, waarvan het vertrekpunt op een laag niveau ligt''.