AMSTERDAM - Het bedrijf van Sjoerd Kooistra is maandag failliet verklaard. Het faillissement van Plassania Beheer is uitgesproken op verzoek van bewindvoerder mr. Seerp Gratama.

Dat bevestigt het advocatenkantoor van Gratama, die nu is aangesteld als curator. “De curator zal in de komende periode onderzoeken in hoeverre een doorstart dan wel verkoop van de tot de boedel behorende vermogensbestanddelen mogelijk is”, laat het kantoor weten.

Gratama werd donderdag aangewezen als bewindvoerder nadat de Amsterdamse rechtbank de holding uitstel van betaling had verleend. De surseance moest Plassania uit de financiële impasse helpen waarin het sinds het overlijden van Kooistra terecht was gekomen.

De jurist heeft vervolgens geconcludeerd dat het bedrijf onvoldoende middelen heeft om aan de verplichtingen te voldoen.

Doorstart

Gedurende de zogeheten afkoelingsperiode die nu ingaat, zal Gratama onderzoeken of Plassania nog een doorstart kan maken.

Sjoerd Kooistra pleegde op 28 juni van dit jaar zelfmoord. Tot aan zijn dood lag de horecamagnaat in een fors juridisch gevecht met vooral diens grootste schuldeiser, Heineken. Het grootste deel van zijn horecagelegenheden liggen in Amsterdam en Groningen.