Uit een intern rapport dat zaterdag openbaar is gemaakt blijkt het verlies van Enron veel groter dan was aangenomen

HOUSTON - Het bestuur en de topmanagers van het gevallen energieconcern Enron hebben in het jaar tot september 2001 een verlies van ongeveer 1 miljard dollar (1,15 miljard euro) verzwegen. Intussen streken zij miljoenen dollars op met de verkoop van aandelen Enron.

Dat blijkt uit een intern rapport dat het concern zaterdag aan de Amerikaanse autoriteiten heeft afgegeven. Het verlies is veel hoger dan tot nu toe werd aangenomen. Enron herzag in november zijn financiële boekhouding over de laatste vijf jaar. In plaats van de gemelde winsten zei het concern toen over die periode een verlies van 586 miljoen dollar te hebben geleden.

Uit het rapport van zaterdag blijkt dat de situatie van het bedrijf eind jaren negentig al verre van rooskleurig was. Het bestuur, onder leiding van Kenneth Lay, lapte in 1999 ethische accountantsregels aan zijn laars en stond toe dat financieel topman Andrew Fastow private dochterondernemingen oprichtte om zo verliezen van Enron te verbloemen. Het rapport beschrijft Fastow als brein achter de schimmige financiële constructies met dochterbedrijven.

/ECONOMIEWitte Huis laat Enron-documenten intact