AMSTERDAM - De Nederlandse detailhandelaar Maxeda ontvangt naar verwachting aan het einde van deze week definitieve biedingen voor zijn warenhuis V&D en restaurantketen La Place.

Dat melden bronnen die bekend zijn met de situatie aan Dow Jones Nieuwsdienst dinsdag. Maxeda zette het V&D warenhuis enkele maanden geleden in de etalage.

Het verkoopproces, dat wordt uitgevoerd door ING nv en JP Morgan Chase, trok ongeveer acht bieders, waaruit Maxeda drie potentiële kopers selecteerde met het verzoek in september hun bod met volledig financieringsplan in te dienen, melden bronnen bekend met de situatie.

Maxeda werd in 2004 door de huidige eigenaren gekocht voor 2,52 miljard euro. De kopers verkochten in de daarop volgende jaren verschillende onderdelen en de vastgoedportefeuille van het voormalige VendexKBB, waarmee de aanvankelijke investering ruimschoots werd terugverdiend.

Modeformules

Uiteindelijk werd in 2010 besloten de resterende mode-activiteiten van Maxeda in delen te verkopen.

De verkoop van V&D zal waarschijnlijk worden gevolgd door de afzonderlijke verkoop van Maxeda's andere modeformules, als lingerieketen Hunkemöller en luxe-warenhuis De Bijenkorf, met dertien vestigingen in Nederland.

Resultaat

Vorige week rapporteerde Maxeda over de eerste helft van 2010 een stijging van het bedrijfsresultaat met 18,3 procent tot 118 miljoen euro, waarbij de netto-omzet steeg met 1,6 procent tot 1,57 miljard.

Volgens Maxeda-topman Tony De Nunzio zijn warenhuis V&D en restaurantketen La Place verantwoordelijk voor het grootste deel van de winststijging die het concern in de eerste zes maanden van 2010 boekte, gevolgd door Hunkemöller.

Een woordvoerster van Maxeda weigerde commentaar te geven.