AMSTERDAM – "Het ministerie van Economische Zaken overdrijft de omvang van de internationale handel in namaakproducten." Dat schrijven stichting Vrijschrift en burgerrechtenbeweging Bits of Freedom dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De organisaties betichten het ministerie ervan zich bewust te baseren op twijfelachtige gegevens om zo het op handen zijnde handelsverdrag ACTA erdoor te drukken.

“Economische Zaken is nu eenmaal een voorstander van het verdrag, je ziet steeds dat ze het verdedigen”, aldus Ante Wessels van Vrijschrift tegen NU.nl. “Zonder goed op de inhoud in te gaan zeggen ze gewoon: het is belangrijk.”

Handelsverdrag ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) is een overeenkomst die ervoor moet gaan zorgen dat de economische schade door namaakproducten en het illegaal downloaden van materiaal waarop auteursrecht van toepassing is, wordt teruggedrongen.

Wereldwijd is er veel weerstand tegen het ‘anti-namaakverdrag’. Vooral het feit dat de onderhandelingen plaatsvinden achter gesloten deuren levert veel kritiek op.

150 miljard

Volgens Vrijbrief en Bits of Freedom hanteert Economische Zaken (EZ) onbetrouwbare cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daaruit blijkt volgens het ministerie dat de internationale handel in namaakgoederen goed is voor zo’n 150 miljard euro per jaar. De waarde van de totale handel in gekopieerde producten zou nog vele malen hoger zijn.

“Een onjuiste voorstelling van zaken”, schrijven (pdf) de organisaties. Ze halen een kanttekening aan waarin de OESO zelf aangeeft niet nauwkeurig te zijn in zijn analyse en slechts de hoogste schatting te publiceren. In 2009 werd deze schatting door de OESO naar boven bijgesteld.

De organisaties verwijten het ministerie de schattingen als feiten te publiceren. Ook halen ze recent onderzoek (pdf) van de Amerikaanse rekenkamer aan, waarin wordt geconcludeerd dat het nagenoeg onmogelijk is om de effecten van namaak op de economie te berekenen.

Minister

De ACTA-onderhandelingen komen woensdagmiddag tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer aan de orde. Minister Maria van der Hoeven zal dan op de kwestie reageren, zo laat EZ aan NU.nl weten.

Wessels zegt desgevraagd de mogelijkheid open te houden dat het ministerie de OESO-cijfers niet bewust verkeerd heeft gebruikt. "De rapportage (pdf) van de OESO is erg ingewikkeld, het kan natuurlijk dat ze het echt niet hebben begrepen. Hoe dan ook, het is tijd dat de zaken worden herzien”, aldus de woordvoerder.

“Het is aan EZ om daarop te antwoorden”, zegt ook Ot van Daalen van Bits of Freedom. “Als ze zich niet bewust zijn van het gebruik van onbetrouwbare cijfers is dat een schande en hoop ik dat ze snel rectificeren. Wij zien dat ze de zogenaamde 150 miljard euro koppelen aan het belang van ACTA. Dat kan ik niet objectief bekijken, iedereen weet hoe PR werkt.”