GENEVE - Rellen over de hoge broodprijs in Mozambique en voedseltekorten elders zouden een alarmbel moeten laten rinkelen, stelde de speciaal VN-rapporteur voor het recht op voeding Olivier De Schutter dinsdag.

Twee jaar geleden hebben veel westerse landen beloofd om arme landen te helpen bij de voedselschaarste die toen opdook. ''De donoren zijn hun beloften niet nagekomen'', zei de Belg tijdens een missie in Syrië.

De fors gestegen graanprijs leidde recent tot rellen en honderdvijftig arrestaties in Mozambique. In Egypte waren ook protesten. Experts verwachten dat betogingen zich uitbreiden naar andere landen in Afrika en het Midden-Oosten.

Kwetsbaar

''De meeste arme landen zijn nog steeds kwetsbaar'', vindt De Schutter. ''Ze blijven buitensporig afhankelijk van voedselimport, waarvan de prijs steeds hoger en wisselender wordt.''

Volgens de VN-expert is graan op de internationale markt 70 procent duurder dan vorig jaar, mede door droogte en branden in Rusland. Hij meent dat de prijsstijging is versterkt door speculanten.