BANGKOK - Toeristen keren langzaam maar zeker terug naar Thailand, na de massale gewelddadige protesten tegen de regering van eind 2008 tot mei dit jaar.

Thailand rekent dit jaar op 14,5 miljoen toeristen. Dat zijn er bijna een half miljoen meer dan vorig jaar.

''Het aantal toeristen is sinds juni toegenomen'', zei Suraphon Svetasreni, gouverneur van de Toerisme Autoriteit van Thailand, dinsdag. ''Er zijn ook positieve signalen van de boekingen, waarvan sommige luchtvaartmaatschappijen zeggen dat ze normaliseren.''

Azië vs Europa

In mei waren er nog bijna 12 procent minder toeristen dan een jaar eerder. In juli was het alweer 15 procent hoger. Aziaten vormen ruim de helft van de toeristen in Thailand. Bijna een op drie komt uit Europa.

Thailand, dat bekendstaat om zijn fraaie natuur en hoffelijke bevolking, rekent voor volgend jaar op een record van 15,5 miljoen toeristen. De sector zorgt voor 6 procent van het bruto binnenlands product en minstens 15 procent van de werknemers.

Een groep zogeheten roodhemden legde het centrum van Bangkok plat tussen maart en mei dit jaar. Het leger greep uiteindelijk in, waarbij negentig doden en 1900 gewonden vielen.