AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam moet snel maatregelen nemen om de winkeliers aan het Rokin te helpen. Velen zullen anders hun zaak moeten sluiten. De belangrijkste oorzaak daarvan is de bouwput voor de Noord-Zuidlijn in de straat.

Dat schrijft de Vereniging Ondernemers Rokin (VOR) in een brandbrief die zij dinsdag aan de gemeente heeft gestuurd.

Volgens de VOR lijden de winkeliers al jaren onder te lage inkomsten. Daardoor hebben de afgelopen jaren al veel zaken, vooral kwaliteitswinkels, de straat verlaten.

Andere zouden op het punt staan dat ook te doen. ''Het water staat de nog overgebleven ondernemers nu tot meer dan aan de lippen.''

Bouwput

De ellende wordt volgens de vereniging vooral veroorzaakt door de bouwput voor de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn. Daardoor is de straat slecht bereikbaar en is er sprake van overlast.

De nieuwe metrolijn is op zijn vroegst pas in 2017 klaar, vele jaren later dan gepland. Dit is ''killing voor de ondernemerszin van de winkeliers'', zo staat in de brief.

Maar er zijn ook andere zaken die de ondernemers parten spelen, aldus de VOR. De toegang tot het Rokin vanaf het Muntplein wordt geblokkeerd door de vele fietsen die daar staan geparkeerd.

Wie vanaf de Dam naar de straat wil lopen, stuit op de lange rij wachtenden voor Madame Tussauds. Verder zou de openbare ruimte slecht zijn onderhouden.

Toplocatie

Volgens de vereniging moeten de ondernemers gemeentebelastingen betalen die horen bij een toplocatie, hoewel daar op het Rokin al jaren geen sprake meer van is. Ze krijgen wel compensatie uit een potje voor Amsterdammers die nadeel ondervinden van de bouw van de Noord-Zuidlijn, maar die regeling zou te karig zijn.

De winkeliers willen dat de gemeente het Rokin goed toegankelijk maakt. De compensatieregeling in verband met de Noord-Zuidlijn moet volgens hen worden aangepast. Ook zou het beheer van de openbare ruimte moeten verbeteren.

Verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes deelt de zorgen van de ondernemers en weet dat de gemeente veel van hen vraagt, zo liet zijn woordvoerster in een reactie weten. Hij wil zo snel mogelijk overleggen met de winkeliers en het stadsdeel Centrum (waarin het Rokin ligt).