UTRECHT - De Belgische demissionair premier Yves Leterme is niet van plan voor de Nederlandse rechter te getuigen over de gang van zaken rond de nationalisatie van delen van financieel concern Fortis.

Dit zei advocaat Adriaan de Gier die een groep gedupeerde Fortis-beleggers vertegenwoordigt, dinsdag.

''Hij weigert ieder contact en weigert te verschijnen'', zei De Gier over de Belgische regeringsleider.

Omdat Leterme in België woont, kan de Nederlandse rechter hem niet dwingen te komen. Mogelijk zal hij daarom voor een speciale commissie in België gehoord moeten worden, aldus de advocaat.

Balkenende

De Gier zei verder dat een aantal Nederlandse kopstukken heeft laten weten wel te getuigen. Het gaat onder anderen om demissionair minister-president Jan Peter Balkenende, oud-minister van Financiën Wouter Bos en de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink.

De rechtbank in Amsterdam wees het verzoek voor de getuigenverhoren bijna een jaar geleden toe. Op woensdag 15 september zal de rechtbank een zitting houden waar de data van de verhoren worden vastgesteld.

Crisis

De Nederlandse staat kocht de Nederlandse delen van Fortis op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008. Voordat gekozen werd voor nationalisatie, was aanvankelijk een ander, minder ingrijpend, reddingsplan opgetuigd.

Met de verhoren wil De Gier bewijsmateriaal verzamelen voor zijn stelling dat beleggers in Fortis zijn misleid in de kleine week die verstreek tussen de eerste en de tweede redding.