PARIJS - De Fransen staken dinsdag uit protest tegen de plannen van president Nicolas Sarkozy om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. In de ochtenduren vielen in Parijs tal van metro's en forensentreinen uit.

De vakbonden hadden opgeroepen tot de staking. Het is nog te vroeg om te zien of de protesten net zo massaal zijn als op 24 juni, toen meer dan 800.000 mensen de straat opgingen.

De Franse regering wil de pensioenleeftijd optrekken van 60 naar 62 in 2018. De leeftijd waarop Fransen een volledige pensioenuitkering krijgen, wil zij van 65 op 67 jaar brengen. Dat is nodig om het pensioenstelsel betaalbaar te houden.

Thalys

Trein- en luchtreizigers die van Nederland naar Frankrijk gaan, hebben niet of nauwelijks last van de actie. De Thalys tussen Amsterdam en Parijs rijdt gewoon, zo heeft een woordvoerder van NS laten weten.

Ook alle vluchten van de KLM worden tot nu toe gewoon uitgevoerd, aldus een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Er is wel enige vertraging, maar dan gaat het om een minuut of vijftien. De KLM raadt passagiers wel aan de informatie in de gaten te houden.

Frankrijk staakt