DEN BOSCH - De voormalige aandeelhouders van energiebedrijf Essent, zes provincies en een aantal gemeenten, willen een tweede kerncentrale bouwen bij Borssele.

De aandeelhouders hebben dinsdag het ministerie van Vrom op de hoogte gesteld van het voornemen tot de bouw van een tweede kerncentrale.

De aandeelhouders vormen samen het bedrijf Energy Resource Holding (ERH). De productiemaatschappij is goed voor de opwekking van 6 procent van de Nederlandse elektriciteit. Het concern is al voor de helft eigenaar van de huidige kerncentrale in Borssele.

Logisch

De locatie aan de Westerschelde is volgens ERH een "logische keuze" vanwege de al beschikbare technische kennis en infrastructuur. Volgens ingewijden tegenover het Financieele Dagblad zouden het Franse Areva en het Amerikaanse Westinghouse in de race zijn als mogelijke bouwers van de nieuwe centrale, die een vermogen moet krijgen van 2500 megawatt.

Volgens diezelfde bronnen zou de Duitse energieproducent RWE de aanjager zijn achter de aanvraag. RWE nam vorig jaar Essent over, maar greep naast de kerncentrale. RWE probeert momenteel via de rechter alsnog in het bezit te komen van de installatie.

Vraag

Volgens Gerard Uytdewilligen, directeur van ERH, past kernenergie "bij de energie- en klimaatuitdagingen waar we in Nederland en Europa voor staan". Het bedrijf stelt dat de vraag naar elektriciteit onverminderd groot zal blijven en dat veel Europese en Nederlandse centrales op het punt staan om vervangen te worden.

Als ERH zijn zin krijgt, zal de nieuwe kerncentral in 2019 voor het eerst stroom opwekken.

Delta

Vorig jaar maakte het Zeeuwse nutsbedrijf Delta al soortgelijke plannen bekend.Het Zeeuwse energiebedrijf reageert laconiek op het plan van ERH. Delta wil zijn eigen plan voor een tweede centrale gewoon doorzetten, aldus een woordvoerster.

Politiek

De politiek moet nog besluiten of er een nieuwe kerncentrale komt. Mocht Den Haag groen licht geven, dan betekent dat de doodsteek voor schone energie, waarschuwde Greenpeace. De milieuorganisatie vreest dat kernenergie duurzame stroom gaat verdringen.

De woordvoerster roept het volgende kabinet dan ook op om werk te maken van groene energie, in plaats van kerncentrales en kolencentrales te bouwen.