BRUSSEL - EU-lidstaten die de Europese begrotingsregels aan hun laars lappen, moeten er rekening mee houden dat ze in de toekomst automatisch kunnen worden bestraft. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) heeft dat maandag gezegd.

Hij sprak van een ''omkering van de bewijslast''. ''Het werkt niet als een voetballer die een overtreding begaat met de scheidsrechter kan gaan discussiëren'', zei hij.

Rehn maakte zijn opmerkingen tijdens een bijeenkomst van een EU-werkgroep van ministers van Financiën onder leiding van Europees president Herman Van Rompuy. Die bekijkt hoe de EU-begrotingsregels aangescherpt kunnen worden, zodat een schuldencrisis als in Griekenland niet meer kan voorkomen.

Griekenland liet zijn financiën volkomen uit de hand lopen en moest daarna voor 110 miljard euro aan steun vragen bij de EU en het Internationaal Monetair Fonds.

De Jager

Eerder pleitte demissionair minister Jan Kees de Jager al voor meer automatismen bij het opleggen van sancties tegen 'begrotingszondaars'.

De EU kon de afgelopen jaren ook al landen bestraffen die hun begrotingstekort te hoog lieten oplopen, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht omdat over de sancties eerst politiek overleg moest plaatsvinden tussen de lidstaten. De Jager was overigens maandag niet aanwezig in Brussel wegens verplichtingen elders.

Stemrecht

Tot de straffen waaraan de werkgroep-Van Rompuy denkt, horen het bevriezen van EU-subsidies en het ontnemen van stemrecht bij EU-beraad.

De werkgroep, die dit jaar al diverse malen bijeen is geweest, wil in het najaar zijn eindrapport presenteren.