LONDEN - Medewerkers van de metro in Londen zijn maandagavond aan een 24 uursstaking begonnen. Het onderhoudspersoneel legde het werk om 18.00 uur neer. Bestuurders en andere personeelsleden volgen om 22.00 uur.

De medewerkers zijn ontevreden over de plannen om achthonderd banen te schrappen, aldus de BBC.

Twee bonden steunen de staking. Ze stellen dat de veiligheid in het geding komt als de achthonderd banen komen te vervallen.

Passagiers zijn gewaarschuwd voor een chaos in het openbaar vervoer op maandagavond en dinsdag. Een functionaris van het openbaar vervoer in Londen verwacht dat op een aantal metrolijnen circa 50 procent van de treinen zal rijden en op andere lijnen een kwart.

Fietsvervoer

De stad hoopt met extra bussen, taxiboten op de Theems, taxi's in pendeldienst en zelfs begeleid fietsvervoer ernstige verkeersopstoppingen te voorkomen.

Londen heeft een van de grootste metronetwerken ter wereld en is zeer afhankelijk van de metro. Burgemeester Boris Johnson van Londen heeft vertrouwen in zijn stadsgenoten: ''Londenaren kunnen wel tegen een stootje. Een metrostaking zal ons niet in de weg staan om te gaan waar we willen.''