GOTENBURG - Saab Automobile, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars heeft een juridisch geschil met de regionale overheid van Gotenburg en omgeving.

Dat meldde de Zweedse nieuwszender TV4 maandag.

De provincie Västra Götaland eist dat Saab uiterlijk 20 september omgerekend 12 miljoen euro (110,7 miljoen kronen) aan loongaranties terugbetaalt, anders stapt ze naar de rechter.

Reddingsplan

Saab zegt in een verklaring dat het geld deel uitmaakt van het afgesproken reddingsplan van het automerk en wil slechts een kwart overmaken.

Saabs vorige eigenaar General Motors dreigde eind vorig jaar het van oorsprong Zweedse merk te liquideren. Uiteindelijk bereikte Spyker Cars uit Zeewolde een akkoord met zowel GM als Zweedse regionale en rijksoverheden over de overname van Saab.

De provincie Västra Götaland wilde vooral de werkgelegenheid behouden. Bij Saab en directe toeleveranciers werken circa achtduizend man, voornamelijk in de regio rond Gotenburg.

Storm in glas water

Spyker-topman Victor Muller noemde het geschil in een reactie een storm in een glas water. ''Much ado about nothing. Saab is een miljardenbedrijf'', aldus Muller.

Hij zei verder dat het bedrijf de juridische strijd aangaat als de overheid vasthoudt aan haar eis. ''Dan betalen we niet, stellen we een zekerheid en gaan we procederen.'' Hij bedoelde hiermee dat het bedrijf geld reserveert, voor het geval het alsnog moet betalen.