DUBLIN - De Europese Commissie wil de noodlijdende Anglo Irish Bank het liefst opdoeken. Dat zei de topman van de geplaagde Ierse bank, Mike Aynsley, in een zondag gepubliceerd interview met de Ierse krant Sunday Business Post.

''De Europese Comissie zegt: 'deze bank heeft 25 miljard euro verloren en verdient het niet om te overleven'. En dat klopt, maar het bankensysteem functioneert niet'', aldus Aynsley. Volgens hem is het beter een deel van de bank overeind te houden.

Maandag praat de Ierse minister van Financiën Brian Lenihan met Europees Commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) over de toekomst van Anglo Irish Bank.

De noodlijdende bank, die ten onder dreigde te gaan aan de combinatie van het uiteenspatten een vastgoedzeepbel in de Ierse economie en de financiële crisis, heeft al ruim 22 miljard euro aan staatssteun ontvangen.

Ontmanteld

De Ierse minister van Technologie Conor Lenihan, een broer van de minister van Financiën, liet zaterdag weten dat de bank zal worden ''ontmanteld''. Hij waarschuwde daarbij wel dat het ''duur en gevaarlijk'' is om dat snel te doen.

De Ierse premier Brian Cowen schatte de kosten van een direct faillissement afgelopen week op meer dan 70 miljard euro en zei dat dit niet in het belang is van de Ierse belastingbetaler.

Voortbestaan

Volgens Aynsley zou het dan ook ''een fout'' zijn om Anglo Irish nu helemaal te sluiten. Zelfs de geleidelijke sluiting van de bank over een periode van tien jaar kost de belastingbetaler volgens hem 4 tot 5 miljard euro meer dan een gedeeltelijke overleving. ''Vanuit een economisch en financieel perspectief zijn we beter af als we de bank als stompje laten voortbestaan'', zei hij tegen de krant.

Hij wil de bank deels laten voortbestaan als kredietverstrekker aan het bedrijfsleven. Daarvoor zou de bank gesplitst moeten worden in een 'goede' en een 'slechte' bank. Anglo Irish heeft in dat kader dit jaar al ruim 10 miljard euro aan bezittingen overgeheveld naar een speciaal fonds dat is opgezet om problematische bezittingen van de banken op te kopen.