AMSTERDAM - Kabelbedrijf UPC neemt Canal+ Nederland toch niet over. Na veel speculaties, tot de politiek aan toe, besloot UPC af te zien van een overname. Het moederbedrijf van UPC, UGC, liet vrijdag weten de gesprekken met het moederconcern van Canal+, Vivendi Universal, te hebben gestaakt. Een woordvoerder van UPC wilde geen reden geven.

UPC heeft nog 30 miljoen euro tegoed van Canal+. De toezichthouder voor de telecommarkt Opta besloot in 1998 dat Canal+ geen doorgiftetarieven hoefde te betalen aan UPC. Begin dit jaar oordeelde de rechter dat de Opta deze uitspraken niet had mogen doen. Inmiddels was het bedrag dat UPC nog tegoed had van het betaaltelevisiestation opgelopen tot 30 miljoen euro. Wanneer en óf UPC dit geld gaat ontvangen, is niet duidelijk. Momenteel loopt een beroep tegen de uitspraak van de rechter bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag.

In juli van dit jaar stelde D66-Tweede-Kamerlid B. Bakker vragen in de Tweede Kamer over de mogelijke expansiedrift van UPC. Hij vreesde dat het kabelbedrijf zoveel macht zou krijgen op de markt, dat er voor de consument geen keuze meer zou zijn tussen diverse aanbieders.