AMSTERDAM - Dirk Scheringa keert terug als bankier. De voormalig topman van de ter ziele gegane DSB Bank is gevraagd voor een nieuwe internetbank die de aanval wil openen op de gevestigde financiële orde in Nederland.

Dat zegt hij in een interview in De Telegraaf. "Mij krijgen ze niet kapot. Ik ben gevraagd voor een internetbank."

Scheringa zegt verder over drie weken aangifte te gaan doen tegen de Nederlandsche Bank en DNB-directeur Nout Wellink.

Die laatste zou een deal hebben gesloten met AFM-voorzitter Hans Hoogervorst. "Een tsunami van tegenstand, haat en jaloezie, dat was het."

Kartelvorming

"Ik beschik over een honderd pagina's dik dossier waaruit blijkt dat er eind 2008 een pact is gesloten om mij en mijn bank kapot te maken.

"Iedereen zal het straks zien. Maar het doet de grondvesten onder het bestaan van mensen die DSB toen pootje hebben gehaakt, schudden."

Volgens Scheringa heeft de val van de bank geleid tot kartelvorming in de bankenwereld. Kartelwaakhond NMa doet daar nu onderzoek naar. "Het kwam ze maar wat goed uit dat wij van het toneel verdwenen. Daardoor is nu de spaarrente laag en de hypotheekrente hoog."

Film

Naast een boek Project Homerus, dat volgende week verschijnt, over de opkomst en ondergang van het imperium van Scheringa, moet er ook een film komen.

"The Banker, met een Amerikaanse acteur in mijn rol. Engelstalig, want de film, dit verhaal, is natuurlijk grensoverschrijdend. Dit ontstijgt het Hollandse polderniveau. Hier smult iedereen van."