BONN - Terwijl Deutsche Telekom op de IFA-beurs in Berlijn zijn nieuwste ontwikkelingen promoot, boog de rechter in Bonn zich vrijdag over een spionageschandaal waarin het bedrijf is verwikkeld.

Twee jaar lang tapte Deutsche Telekom telefoongesprekken van vakbondsmensen, journalisten en eigen managers af. Nieuwste ontwikkeling: ex-topmannen Kai-Uwe Ricke en Klaus Zumwinkel zouden op de hoogte zijn geweest van de illegale praktijken.

De hoofdverdachte in het proces is Klaus Trzeschan. Hij is de voormalige chef Interne beveiliging van Telekom en werd in 2008 gearresteerd. Vrijdag bekende hij wederom dat hij de regie voerde over de afluisterpraktijken.

Hij deed tegelijk een belangrijke onthulling, door te stellen dat hij Ricke al in 2005 uitvoerig op de hoogte heeft gebracht van de praktijken. Ook Klaus Zumwinkel zou van de kwestie hebben geweten.

Onderzoek

Ricke en Zumwinkel hebben tot nu toe altijd ontkend iets van de afluisterpraktijken geweten te hebben. Het Openbaar Ministerie stelt nader onderzoek in. Als de twee topmannen daadwerkelijk op de hoogte waren, moeten ook zij ter verantwoording geroepen worden, zei de officier van justitie.

In 2005 en 2006 luisterde Telekom ruim vijftig personen af. Aanleiding voor het aftappen van telefoongesprekken was het vermoeden dat een bestuurder van Telekom vertrouwelijke informatie aan de pers zou doorspelen.

'Een grote fout'

Omdat deze persoon het bedrijf hiermee schade zou berokkenen, zag Trzeschan zijn afluisteracties gerechtvaardigd. Vrijdag zei hij echter tegen de rechter dat hij ''een grote fout'' heeft begaan.

De Duitse rechtbank heeft de komende twee maanden uitgetrokken voor de zaak. De volgende zitting is volgende week vrijdag.