AMSTERDAM - President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) noemt het "irrelevant" of de wereldeconomie op korte termijn terugvalt in een milde recessie, waarbij hij wijst op de langere termijn uitdagingen met betrekking tot structurele economische hervormingen.

Vrijdag tijdens een persconferentie in Seoul gevraagd naar de kans op een "dubbele dip" recessie, zegt Wellink: "Afwegend, zover we nu kunnen zien, zal dit herstelproces voortgaan."

"Op een bepaalde wijze zal het irrelevant zijn of we een kleine terugval krijgen", vervolgt hij.

Wellink, naast DNB-president ook bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Basels Comité, zegt dat hij bezorgder is over midden- en langetermijnuitdagingen, zoals het stoppen van de buitengewone fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen.

Consequenties

De consequenties van het onconventionele monetaire beleid van onder meer de Amerikaanse Federal Reserve worden daarbij mogelijk nog niet geheel bevat door de centrale banken zelf, aldus Wellink.

Wellicht begrijpen de centrale banken niet eens de werkelijke oorzaken die ten grondslag liggen aan de financiële crisis, voegt hij er aan toe.