WASHINGTON - De producentenprijzen en de detailhandelsomzet in de Verenigde Staten hebben zich vorige maand ongunstig ontwikkeld. De vrijdag gepubliceerde regeringscijfers daarover vielen analisten tegen. Later op de dag komen de gegevens over industriële productie in oktober.

De index voor de producentenprijzen ging omhoog met 0,8 procent, de sterkste stijging sinds maart. Analisten hadden in doorsnee gerekend op 0,2 procent. Het hoge cijfer kwam vooral voor rekening van levensmiddelen en auto's. Zonder de sterk schommelende prijzen van energie en voedsel steeg de index met 0,5 procent. Hiervoor was ,1 procent verwacht.

De omzet van de Amerikaanse detailhandel kromp in oktober met ,3 procent. Analisten hadden een afname van 0,1 procent verwacht. Ook hier speelde de autosector een belangrijke rol. De autoverkopen verminderden met 1,9 procent. Zonder deze component ging de detailhandelsomzet omhoog met 0,2 procent. In september was ook al sprake van een afname van de totale omzet. Die is gecorrigeerd van ,2 tot 0,4 procent.