AMSTERDAM – Werknemers van de Stichting Nederlandse Vrijwilligers (SNV) komen in opstand tegen de salarissen van de directie. De medewerkers zijn kwaad over de beslissing van de ontwikkelingsorganisatie om het huidige jaarsalaris van directeur Dirk Elsen te handhaven.

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. De krant beschikt over documenten waaruit onder meer zou blijken dat SNV-medewerkers zich druk maken over het imago van de stichting.

Volgens de werknemers berokkent de top schade toe aan de organisatie door de ogen te sluiten voor maatschappelijke kritiek op topsalarissen.

Demissionair minister Maxime Verhagen (CDA) van Buitenlandse Zaken deed eerder een oproep om het salaris van directeur Elsen te verlagen. Elsen verdient naar eigen zeggen 160 duizend euro per jaar.

Voorzitter van de raad van toezicht Lodewijk de Waal schrijft in een interne brief uit juni van dit jaar dat het jaarsalaris van de directeur “schappelijk” is en gezien de concurrentie om goed personeel bovendien noodzakelijk.

Opinie

“Ik weiger de SNV zo naar de knoppen te zien gaan”, citeert de Volkskrant een van de medewerkers. “Het lijkt alsof de top geen begrip heeft voor de huidige politieke en publieke opinie in Nederland ten aanzien van ontwikkelingsorganisaties.”

Een woordvoerder van de SNV laat in een reactie aan de krant weten dat de boze medewerkers slechts een stroming binnen de organisatie zijn en dat met hen persoonlijke gesprekken zijn gevoerd.