BRUSSEL - In de Europese Unie gaan begin volgend jaar drie nieuwe toezichthouders van start, een voor banken, een voor verzekeraars en een voor beurzen. Dat heeft EU-commissaris Michel Barnier (Interne Markt) donderdag gezegd in Brussel.

Daar werden vertegenwoordigers van Europarlement, Europese Commissie en van Europese ministers het achter gesloten deuren eens over het financieel toezicht. Na de financiële crisis moet dat veel scherper worden.

Barnier sprak over een mijlpaal en een doorbraak. ''We hebben politieke overeenstemming bereikt over een Europees raamwerk voor financieel toezicht.''

Buitenspel

De nieuwe toezichthouders kunnen ingrijpen bij financiële instellingen, maar ze kunnen niet zonder meer nationale controleurs buitenspel zetten.

Met name Duitsland en Groot-Brittannië hadden er moeite mee dat de eigen centrale banken een stuk van hun macht moeten inleveren.

Economische stabiliteit

Het akkoord voorziet ook in een nieuw orgaan, dat wordt toegevoegd aan de Europese Centrale Bank en dat in de gaten moet houden of er ontwikkelingen zijn die de economische stabiliteit bedreigen, zoals een zeepbel in de markt van onroerend goed.

De nieuwe organisaties geven de Europese Unie een verkeerstoren en de radarschermen om risico's in beeld te brengen, aldus Barnier. ''We zagen de financiële crisis niet aankomen en toen die er was hadden we niet de goede mogelijkheden om in te grijpen.''