MÜNCHEN - Dresdner Bank blijft de winst remmen van bankverzekeraar Allianz. Het grootste financiële concern van Duitsland behaalde over het derde kwartaal een nettowinst van 327 miljoen euro.

Daarmee voldeed Allianz maar net aan de verwachtingen van analisten. Vorig jaar schreef de bankverzekeraar nog een verlies van 2,5 miljard euro, wat vooral het gevolg was van extra voorzieningen.

De winstcijfers van vrijdag waren waarschijnlijk meer in goede aarde gevallen als de bankactiviteiten van Allianz een positieve bijdrage aan het totaalresultaat hadden gegeven. De in 2001 overgenomen Dresdner Bank, die bijna in haar eentje de hele bankdivisie dekt, boekte echter een nettoverlies van 17 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van dit jaar staat de bankdivisie 454 miljoen euro in het rood.

De belangrijkste reden voor de moeizame bankprestaties zijn de aanhoudende onzekerheden op de internationale financiële markten, aldus Allianz. De doorgevoerde kostenbesparingen boden onvoldoende tegenwicht.

Dresdner Bank levert Allianz al lange tijd problemen op. Vorig jaar begon het financiële concern een omvangrijke reorganisatie die .700 banen kostte. Begin dit jaar moest een nieuwe topman Dresdner Bank uit het slop trekken.

Ondanks de problemen bij de bankdivisie rekent Allianz op een "duidelijk positief" resultaat over heel 2003. Een belangrijke bijdrage levert de verkoop van het belang (40 procent) van het concern in het cosmeticaconcern Beiersdorf (Nivea, Hansaplast, Labello). Allianz schat de opbrengst op circa 2,9 miljard euro.