OIRSCHOT - Een op de drie door de Q-koorts gedupeerde geiten- en schapenhouders stopt om financiële of emotionele redenen met zijn bedrijf .

Die schatting 'op gevoel' maakte voorzitter Jeannette van de Ven van de vakgroep LTO Melkgeitenhouderij donderdag na afloop van een werkbezoek van demissionair minister Gerda Verburg (Landbouw) aan haar bedrijf in Oirschot.

''Ik hoop dat mijn schatting niet uitkomt. Voor Den Haag is dossier Q-koorts nu gesloten. Voor ondernemers begint het nu pas door te overleven'', aldus Van de Ven.

Aanpak

Minister Verburg was naar Noord-Brabant gekomen om met de voorzitter van de vakgroep de aanpak van de Q-koorts te bespreken. ''Ik begrijp dat veel geitenhouders en hun gezinnen het nu bijzonder moeilijk hebben."

"Beetje bij beetje krabbelen ze op. Het was een harde aanpak, maar het is wel de enig juiste gebleken. We hebben dit jaar al minder Q-koortspatiënten vergeleken met voorgaande jaren.''

Oude niveau

Jeannette van de Ven en haar man Jan moeten hun bedrijf weer vanaf nul opbouwen. ''We hebben vijftien jaar gedaan over het opbouwen van onze fokkerij. Daar hebben we al onze tijd en veel geld in gestopt. Het duurt zeker tien jaar voor onze fokkerij weer op het oude niveau is. Financieel hopen we over vier of vijf jaar weer op het peil te zijn.''

Q-koorts is tot dusver aangetroffen op 93 bedrijven met melkgeiten of melkschapen. In totaal werden vanaf eind 2009 ruim 50.000 drachtige dieren geruimd. Sinds 2007 zijn duizenden mensen ziek geworden door Q-koorts.