ZOETERMEER - Het Franse energieconcern GDF Suez heeft in het Nederlandse deel van de Noordzee een groot gasveld ontdekt. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De gasvondst werd gedaan op een diepte van 5450 meter in een gebied circa 100 kilometer ten noorden van Den Helder. Het veld produceerde tijdens de testfase 1,2 miljoen kubieke meter gas per dag. De exacte inhoud is nog niet bekend, maar GDF Suez denkt dat er ruim voldoende gas in zit om de commerciële ontwikkeling van het veld te rechtvaardigen.

Volgens het bedrijf is de commerciële ontwikkeling afhankelijk van de gasprijs, de productiviteit, de afstand tot de huidige infrastructuur en de kosten van nieuwe infrastructuur.

Infrastructuur

''Over het algemeen zijn de volumes die tegenwoordig gevonden worden in de Noordzee kleiner dan in het verleden. Maar als de infrastructuur aanwezig is, zijn deze kleinere volumes nog altijd economisch winbaar'', aldus GDF Suez E&P Nederland in een toelichting.

Jan Treffers van GDF Suez E&P Nederland is verheugd met de vondst. ''Dit succes bewijst dat Nederland nog steeds het potentieel heeft voor het vinden van nieuwe gasvelden.''

Het bedrijf van Treffers is de enige vergunninghouder van het gebied waarin het veld gevonden is, met een aandeel van 60 procent. De resterende 40 procent is in handen van staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN).

Zoektocht

De afgelopen jaren deed een aantal grote oliemaatschappijen juist bezittingen in de Noordzee van de hand omdat de velden uitgeput raakten. GDF Suez E&P Nederland zet zijn zoektocht echter voort. Het bedrijf heeft in de nabije toekomst nog twee exploratieboringen in petto.