ZOETERMEER - Zoetermeer gaat bekijken of er een onderzoek moet komen naar de gezondheidsrisico's en de uitstoot van het omstreden bedrijf Sterigenics. Burgemeester Jan Waaijer installeert donderdag een klankbordgroep die daar onderzoek naar gaat doen.

Dat heeft de gemeente woensdag gemeld. Het is onduidelijk wanneer de commissie uitsluitsel kan geven.

De commissie-De Grave constateerde in juni dat de gemeente Zoetermeer het bedrijf Sterigenics, dat medische apparatuur en kleding reinigt, onterecht een milieuvergunning verleende en jarenlang naliet die vergunning te controleren. Hiervoor ging het college begin juli tegenover de gemeenteraad diep door het stof.

Raad van State

De gemeente Zoetermeer wilde in een spoedprocedure voor de Raad van State het bedrijf dwingen te sluiten. Maar de Raad van State bepaalde dat het bedrijf tot het eind van het jaar open mag blijven.

Volgens de Raad van State is onvoldoende bewezen dat het bedrijf daadwerkelijk te veel van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide uitstoot. Zowel de gemeente als het bedrijf heeft metingen gedaan. De uitslagen daarvan lagen volgens de Raad van State te ver uit elkaar.

Korte termijn

In de beslissing heeft de Raad van State ook meegewogen dat sluiten op korte termijn nadelig kan zijn voor de klanten, aangezien zij dan niet kunnen beschikken over de door het bedrijf gesteriliseerde medische apparatuur.

In april van dit jaar werd al bekend dat Sterigenics eind dit jaar sowieso de deuren sluit, maar het bedrijf heeft de komende periode nog nodig om de capaciteit over te dragen aan vestigingen in het buitenland.

De problemen rond Sterigenics hebben tot veel tumult geleid onder de Zoetermeerse bevolking. De klankbordgroep, waarin behalve experts ook vertegenwoordigers van inwonersorganisaties zitten, gaat ook bekijken in hoeverre het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan bijdragen aan het onderzoek.