RIJSWIJK - Ook de paardenwereld ontsnapt niet aan de gevolgen van de financiële crisis. Het internet wordt het afgelopen halfjaar overspoeld met advertenties van mensen die hun trouwe viervoeter wegens de hoge kosten de deur uit willen doen.

Woordvoerder Tim Grabandt van de website paardenveiling.nl bevestigde dinsdag een bericht daarover in dagblad De Pers.

Op zijn pagina en sites als paardentekoop.nl en marktplaats.nl worden al maanden duizenden paarden te koop aangeboden.

Nieuwe baasjes zijn niet zo gemakkelijk te vinden, stelt Grabandt. Volgens schattingen gaat het om een stijging van het aanbod van 40 procent in de afgelopen maanden.

Ingestort

''De markt is volledig ingestort'', zegt hij. ''Paarden van vele duizenden euro's wisselen voor een fractie van de werkelijke waarde van eigenaar.'' Het houden van een paard is een prijzige hobby. De kosten kunnen oplopen tot meer dan 1000 euro per maand.

Een onduidelijk aantal vooral oudere paarden wordt als gevolg van het overschot op de paardenmarkt naar de slacht geleid. ''Zelfs als ze alleen maar in de wei staan, dan kosten ze toch nog geld'', aldus Grabandt.

Paardenvlees

Daardoor is ook de prijs van paardenvlees de afgelopen maanden flink gedaald, stelt hij. ''Eerder deed paardenvlees een euro per kilo'', rekent hij voor. ''Maar nu krijg je voor een groot paard van honderden kilo's amper 80 euro.''

De Dierenbescherming stelde dinsdag in een reactie zich nog niet zoveel zorgen te maken. ''Dat mensen van hun paarden af willen, betekent nog niet automatisch dat ze de dieren ook slecht behandelen'', aldus een zegsman.