TOKIO - De Japanse economie heeft in het derde kwartaal een sterkere groei laten zien dan verwacht, zo blijkt uit vrijdag bekendgemaakte overheidscijfers. Het bruto nationaal product (bnp) over de maanden juli tot oktober kwam 0,6 procent hoger uit dan het kwartaal ervoor. Op jaarbasis bedroeg de groei 2,2 procent.

Analisten waren uitgegaan van een groei van 0,3 procent. De toename van 0,6 procent was wel minder dan de bnp-groei (0,9 procent) over het tweede kwartaal.

Met de vrijdag gepresenteerde cijfers houdt het herstel van de Japanse economie aan. De ontwikkelingen in de zomermaanden betekenen dat er sprake is van het zevende kwartaal van groei op rij, de langste aaneengesloten periode van economische expansie sinds begin 1997.

De export was de belangrijkste motor achter het herstel. De uitvoer alleen was al goed voor een groei van 0,2 procent van het bnp. Analisten verwachten dat exporteurs de wind in de rug houden nu de Amerikaanse economie ook sterke tekenen van herstel toont en de vraag uit de Aziatische markten groot blijft.

Een punt van zorg zijn de consumentenbestedingen. De uitgaven van de Japanse burger, goed voor 55 procent van de Japanse economie, haperden in het derde kwartaal. Belangrijke oorzaak was de warme zomer, wat minder uitgaven aan stroom, kleding en non-alcoholische dranken tot gevolg had.