DEN HAAG - Het aantal hotelovernachtingen in Nederland is in de eerste vijf maanden van dit jaar met bijna 6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Vooral buitenlandse gasten brachten meer nachten door in Nederlandse hotels.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal hotelovernachtingen kwam in de eerste vijf maanden van dit jaar uit op bijna 12,7 miljoen, tegen iets minder dan twaalf miljoen in dezelfde periode in 2009.

De toename van het aantal overnachtingen is voor een groot deel toe te schrijven aan de komst van buitenlandse gasten. Vooral mensen uit Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, België en Frankrijk brachten meer nachten door in Nederlandse hotels.

Omzet

Ondanks een toename van het aantal gasten is de omzet van de Nederlandse hotels in het tweede kwartaal van dit jaar met gemiddeld 1 procent gedaald. Dat is minder slecht dan in het eerste kwartaal, toen er 4,4 procent minder omzet werd geboekt.

Volgens het CBS heeft dat te maken met de lage prijzen. ''Veel hotels zijn getroffen door de economische crisis. Daardoor zijn de prijzen voor een overnachting lager geworden. Dat effect is zo sterk dat er nog steeds sprake is van een kleine omzetdaling'', aldus een woordvoerder.