AMSTERDAM - Ruim honderd Nederlandse organisaties die zich met ontwikkelingshulp bezighouden, moeten precies aangeven wat de directieleden verdienen.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft een onderzoek naar de directiesalarissen maandag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is de commotie die eerder dit jaar ontstond over onder meer het salaris van de directeur van het Rode Kruis en Dirk Elsen, directeur van ontwikkelingsorganisatie SNV. Elsen bleek rond de 160 duizend euro te verdienen.

Overzicht

Het onderzoek van Buitenlandse Zaken beperkt zich tot Nederlandse organisaties die vorig jaar minimaal een half miljoen euro aan subsidie hebben gekregen.

Uiterlijk eind september krijgt de Tweede Kamer een overzicht met de naam van de organisaties en de bijbehorende salarissen, aldus Verhagen.

Schade imago

De SP, die mede om een vergelijkend onderzoek naar de topsalarissen bij hulporganisaties had gevraagd, vindt het belangrijk dat er zo snel mogelijk openheid van zaken komt.

Volgens Tweede Kamerlid Ewout Irrgang van die fractie is ,,niets zo schadelijk voor het imago van ontwikkelingshulp als de geur van megasalarissen waardoor onnodig geld aan de strijkstok blijft hangen''.