AMSTERDAM – De uitkeringslasten voor arbeidsongeschikte flexwerkers zullen in twee jaar tijd verdubbelen. Dat is de prognose van het UWV. Uit cijfers van de uitkeringsinstantie blijkt dat de kosten oplopen van 144 miljoen euro in 2009 naar 285 miljoen in 2011.

De stijging is er het gevolg van dat werknemers met een flexibel contract steeds vaker arbeidsongeschikt worden verklaard. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Het gaat hierbij om uitzendkrachten, tijdelijke medewerkers, gedetacheerden en seizoenwerkers.

Het aantal mensen met een WGA-uitkering voor arbeidsongeschikten met kans op herstel is in drie jaar tijd met dertig procent gestegen tot 21.500 mensen in 2009. Deze toename is geheel toe te schrijven aan flexwerkers, zo schrijft de krant.

Sectorpremies

De stijging van het aantal arbeidsongeschikten zorgt ervoor dat bedrijven fors meer gaan betalen aan sectorpremies. Volgens verzekeringsdeskundigen is het einde nog lang niet in zicht en houdt de lastenstijging nog zeker een paar jaar aan.

Het aantal nieuwe arbeidsongeschikten lag in 2009 rond de 30.000, een stijging van 25 procent. Driekwart hiervan valt onder de WGA-regeling.