LONDEN - De Britse telecomgigant Vodafone is van plan zijn belang in de Chinese aanbieder van mobiele telefonie China Mobile te verkopen voor meer dan 6 miljard dollar.

Dat schrijft The Sunday Times op basis van bronnen rond de zaak.

Topman Vittorio Colao heeft zijn goedkeuring gegeven aan de transactie en de verkoop wordt waarschijnlijk volgende maand al bekendgemaakt, aldus de zondagskrant.

Vodafone zou het aandelenbelang van 3,2 procent willen verkopen aan een strategische investeerder of aanbieden op de beurs in Hongkong, waar China Mobile is genoteerd.

Belang

Vodafone nam in 2000 voor het eerst een belang in China Mobile. China Mobile is het grootste mobieletelefonieconcern van China met ruim 554 miljoen klanten, waarmee het bedrijf de grootste aanbieder van mobiele diensten ter wereld is. Vodafone heeft wereldwijd 347 miljoen klanten.

Vodafone zou ook kijken naar het afstoten van deelnemingen in Polen en Frankrijk. Het grootste telecomconcern ter wereld gemeten naar omzet zou zijn belang van 25 procent in het Poolse Polkomtel en de deelname van 44 procent in het Franse SFR willen verkopen.

Kernactiviteiten

Het concern hoopt zich door de verkoop van minderheidsbelangen beter te kunnen richten op de kernactiviteiten. Beleggers hebben Vodafone bekritiseerd wegens het slechte management van zijn minderheidsdeelnemingen.