WASHINGTON - De VS hebben hun fiat gegeven aan een fusie tussen Continental Airlines en United Airlines. Dat meldden de autoriteiten en de beide luchtvaartmaatschappijen vrijdag.

De fusie zal de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld opleveren. De aandeelhouders van beide bedrijven moeten nog wel stemmen over de fusie.

Het onderzoek door de Amerikaanse overheid naar de fusie is afgerond, met als enige voorwaarde dat de nieuwe luchtvaartgigant een deel van haar landingsrechten op het belangrijke vliegveld Newark gaat verhuren aan concurrenten.

''Wij kijken uit naar het stemmen van onze aandeelhouders en hopen op 1 oktober als één bedrijf verder kunnen gaan'', zegt topman Glenn Tilton van United Airlines.

United Airlines

De nieuwe luchtvaartmaatschappij gaat verder onder de naam van United Airlines, maar met de kleuren van Continental. De nieuwe maatschappij zal 144 miljoen passagiers per jaar vervoeren naar 370 bestemmingen in 59 landen.

Samen hadden de beide bedrijven in 2009 een omzet van 29 miljard dollar. Met de fusie hopen Continental en United Airlines 1,2 miljard dollar synergievoordeel te behalen.