DEN HAAG - De ANWB rekent op 5 procent minder wintersporters dit wintervakantieseizoen (2003 - 2004). Vorig jaar gingen er nog circa 1,2 miljoen Nederlanders op vakantie naar de sneeuw. Reisorganisaties klagen al enkele jaren over een afnemende belangstelling voor wintersportbestemmingen.

"Dit jaar zal de economisch mindere periode van enige invloed zijn", aldus een woordvoerder van de ANWB donderdag. "Wintersporten is toch een relatief dure vakantie, zeker omdat de winterzonvakanties elk jaar prijstechnisch aantrekkelijker worden."

Desondanks gelooft de ANWB dat de wintersportvakantie niet uit de gratie raakt. "Het is namelijk een hele trouwe groep vakantiegangers van 1,1 tot 1,2 miljoen, die elk jaar weer naar dezelfde plaats terugkeren om te gaan skiën", meent de zegsman.

Volgens de woordvoerder van de ANWB bestaat de kans dat er later in het seizoen toch meer mensen naar de sneeuw afreizen. Hij wijst erop dat een jaar geleden hele slechte sneeuw op de Europese pistes lag tijdens de kerst. "Misschien dat dit jaar mensen hebben besloten eerst af te wachten hoeveel sneeuw er valt voordat ze gaan boeken."

Oostenrijk favoriet

In de topvier van bestemmingen zal deze winter weinig veranderen, verwacht de ANWB. Oostenrijk blijft voor bijna 50 procent van de vakantiegangers de meest favoriete wintersportomgeving. Frankrijk is goede tweede, Zwitserland staat op drie en Duitsland op vier. Na deze topvier strijden Italië en Tsjechië om de vijfde plaats.

Driekwart van de skiërs reist met de auto en circa 15 procent met de bus. Daarnaast meldt de ANWB dat dit seizoen meer treinen rijden naar wintersportbestemmingen.