AMSTERDAM - Spyker Cars heeft 139 miljoen euro verlies geleden in de eerste helft van 2010. Dat heeft de fabrikant van de automerken Spyker en Saab vrijdag bekendgemaakt.

Spyker Cars zegt tot het einde van het jaar voldoende middelen te hebben om de operaties voort te zetten zonder een beroep te hoeven doen op de kapitaalmarkt.

Eerder deze week gaf het bedrijf aan een negatief eigen vermogen te hebben. Uit de vrijdag gepubliceerde halfjaarcijfers blijkt dat een negatief vermogen te zijn van 126 miljoen euro.

''Een bijna lege fabriek hakt er natuurlijk in'', aldus topman Victor Muller over het forse nettoverlies. ''Belangrijk is dat we op schema liggen, zelfs iets daarop vooruitlopen.''

Na de overname van het zieltogende Saab vorig jaar door Spyker is de productie van Saab begin dit jaar hervat. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 10.500 Saab's verkocht, tegen 24.300 in dezelfde periode vorig jaar.

Spyker Cars streeft naar een productie van 45.000 op korte termijn en 80.000 in 2011. Winstgevendheid van Saab komt in zicht bij een productie van 120.000 bolides.