DEN HAAG - De stemming onder ondernemers in de industrie is weer verbeterd. Het producentenvertrouwen kwam in augustus uit op 0,4.

Een maand eerder was dat nog -2,4. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De ondernemers zijn vooral veel optimistischer over de verwachte productie in de komende drie maanden, een van de aspecten waarop het producentenvertrouwen is gebaseerd. Ook waren zij beter te spreken over de voorraden gereed product. Het oordeel over de orderpositie veranderde nauwelijks.

Het aantal ondernemers dat een stijging van de verkoopprijzen verwachtte in de komende drie maanden, was in augustus groter dan het aantal dat een daling voorzag.

Over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche zijn de producenten net zo somber als in juli.

Zakelijke dienstverlening

Bij ondernemers in de zakelijke dienstverlening was de stemming ook iets beter. Het aantal ondernemers dat verwachtte dat de omzet de komende drie maanden toeneemt, was in augustus groter dan het aantal dat een afname voorzag.

Het oordeel van de zakelijke dienstverleners over het economisch klimaat was in augustus iets positiever dan in juli. Het aantal dat verwacht de komende drie maanden meer personeel aan te nemen, was in augustus even groot als het aantal dat een krimp van de personeelssterkte voorspelde.

Ondernemers in de uitzendbranche zijn zeer optimistisch. Zij zijn erg te spreken over de verwachte ontwikkeling van hun omzet, de toekomstige personeelsomvang en het economisch klimaat.